Kilpailuradat


Alempana linkkejä videoihin.

KILPAILUALUE

Alueen koko tulee olla 20 x 40 m. 

Kuljettavat reitit merkitään numeroilla 1 - 10. Numerot sijoitellaan kuten kuvassa. Keskelle kenttää sijoitetaan 8kpl kartioita (kirjaimet abcd osoittavat sijainnin kuvassa). Kartioista muodostuvat neliöt eli spotit, tulee sijoittaa keskelle kenttää siten, että niiden etäisyys on toisistaan n. 14m. Kartoiden tulee olla 3m etäisyydellä toisistaan.

Jos radan reitissä on merkintä 2, tulee hevosen ja taluttajan kulkea spotin läpi. Jos radassa on merkinta S2, tarkoittaa se jotain tehtävää, joka suoritetaan spotin kartioita hyödyntäen. 

Mikäli numeroiden 2 ja 3 yhteydessä on merkintä v tai p, tulee spotti läpäistä, joko vaaka tai pysty suunnassa. 

Vaaka = 6 - 9 suuntainen 

Pysty = 1 - 4 suuntainen

Spontin kirjaimia käytetään radalla, kun tehtävä liittyy johonkin nimenomaiseen kartioon tai kartioihin.



Ensimmäiset valmiina olevat radat ovat CONTROL 1, 2 ja 3. 

Ratoja on jo testattu, mutta kun asioita tehdään ensikertaa, huomataan usein käytännössä tarvetta muutoksiin. Pidämme kuitenkin huolen, että nettisivuilla on aina ajantasalla olevat radat.

Nyt valmiina olevat kolme Control rataa ovat nimensä mukaisesti peruskontrollia testaavia ratoja. Näissä keskitytään perusarjessa tarvittaviin taitoihin, eli turvalliseen taluttamiseen (aamu- ja iltatallit), ravin esittämiseen vierellä juosten (näyttelyt ja eläinlääkärit), pysähtymiset, paikallaan olot ja peruutukset (kaikki arjen välttämättömiä taitoja).

Työn alla on jo Talent ratoja, joissa kisaaja pääsee esittelemään edistyneempiä taitojaan. Talent radalla esimerkiksi juoksutetaan liinassa ja hevosen tulee pysähtyä vaikkapa laukasta tiettyyn pisteeseen tai pujotella ympyrällä keilarataa. Tietenkin Talent ratoja suunnitellaan myös aloitteleville kisaajille.

Core radat ovat taas rakentumassa testaamaan ihmisen taitoja hevosen fyysiseen suorittamiseen liittyen. Core radalla asetetaan, taivutetaan, tehdään väistöjä, etu- ja takaosakäännöksiä ja laadukkaita askellajeja. Näiden ratojen on tarkoitus tuoda maastakäsin toteutettu liikunta ansaitsemalleen paikalle ja mm kilpahevosten treeniohjelmaan uudeksi normaaliksi. Laadukkaasti toteutettu maastakäsintreeni tukee hienosti ratsastusta tai kärrytreeniä.


Mitä radoilla arvioidaan?

Riippuen siitä, suoritatko perusrataa, jossa testataan kuuliaisuutta ja kommunikointia, vai fysiikkaan keskittyvää rataa, arvostelu keskittyy hiukan eri asioihin. Kuitenkin kaiken perustana on hevosen rentous ja toisaalta aktiivinen halu suorittaa tehtävää ihmisen kanssa. 

Arvosanaan vaikuttaa ihmisen ja hevosen keskinäisen kommunikoinnin sujuvuus ja rauhallisuus. Ratasuorituksessa tarkkaillaan myös radan teiden täsmällistä seuraamista, askellajien tasaisuutta läpi suorituksen, tehtävästä toiseen siirtymisen pehmeyttä jne.

Ihmisen tulee läpi radan pitää huolta, että hevonen tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä siltä odotetaan. Jos vaikkapa hevonen tuodaan pysähdykseen, tulee ihmisen ennakoida ja valmistella hevonen laadukkaaseen tasajaloin pysähtymiseen vaaditussa kohdassa.

Radoilla on ihanne aika, johon kilpailijan tulee pyrkiä. Ihanneaika osoittaa sen, että ihminen osaa tehdä tehtävät tehokkaasti, ilman ylimääräisiä askelia ja pitää huolen, että vaikkapa käynti on matkaa voittavaa laadukasta ja aktiivista.

Arviointitasoja on kolme. Easy, basic ja expert. 

Easy on tarkoitettu aloittelijoille, basic arjessa hevosten kanssa tekeville ja expert on taso jo enemmän maastakäsittelyyn perehtyneille. Voit siis suorittaa vaikkapa radan Control 1 arvostetulla easy, jolloin kyseessä on helppo perusrata ja arvostelussa vaaditaan lähinnä tehtävät oikeassa järjestyksessä. Jos taas suoritat Control 1 rataa arvostelulla expert, vaaditaan helpolla radalla esimerkiksi tarkoin taluttajan sijainti suhteessa hevoseen, täsmälliset siirtymiset ja luotisuorat peruutukset. Expertille ei enää sallita harha-askelia, eikä ylimääräisiä eleitä vaan rata sujuu kuin tanssi.