Maastakäsittelykilpailut
Maastakäsittelyä arvioiden
Vihdoin se on täällä! Nimittäin ihan oikea maastakäsittelykilpailu, eikä ihan mikä tahansa sellainen, vaan kilpailu, jossa voi yltää suomenmestariksi!
Suomen Hevosurheiluliitto on saanut käyttöönsä kouluttaja Mia Jurvalan kehittämän kilpailukokonaisuuden. Ratoja kehitetään jatkuvasti lisää, mutta liikkeelle pääsemme kolmella perusradalla, joita voidaan kisata sekä tarkkuusratana että nopeusratana.
Radalla kilpailija pääsee näyttämään taitonsa, miten eleettömästi kommunikointi hevosen kanssa maastakäsin erilaisien tehtävien edessä sujuu. Maastakäsittelyä voi harrastaa hevosen rodusta ja iästä riippumatta.
Luonnollisesti toivomme lajin pariin kaikkia hevosihmisiä, sillä onhan kyse taidoista, joita me kaikkien hevosten kanssa arjessa toimiessa tarvitsemme. Nyt niitä taitoja on mahdollista esitellä ja mitata.


Miksi maastakäsittelyssä pitäisi kilpailla?
Tarkoitat kai siis, miksi ihmeessä lajia ei ole aiemmin voinut Suomessa kisata? Maastakäsittelyllä on nimittäin monta merkitystä.
Ihan yksinkertaisimmillaan puhutaan taidoista käsitellä hevosta, saada se turvallisesti tallista ulos, varustettua ennen ratsastusta ja tehtyä tarvittavat hoitotoimenpiteet. Harva tulee ajatelleeksi, että jos hoitotoimenpiteessä tai käsittelyssä on ihmisellä ongelmia, ne ovat maastakäsittelyn ongelmia.
Kouluttaja Mia Jurvala sanoo, että "kun ihmisellä on hevosen jalat hallussa, harvemmin ongelmia enää millään osa-alueella on. Jalkojen hallinta tarkoittaa sitä, että ihminen pystyy milloin tahansa joko siirtämään mitä tahansa hevosen neljästä jalasta, mihin tahansa ilmansuuntaan tai vastaavasti pitämään jalat paikoillaan milloin tahansa, missä tahansa tilanteessa. Tämä ei ole itsestään selvää eikä onnistu pakottamalla. Tämän pitää sujua myös tunnetasolla ja tätä taitoa tulee harjoitella!"
Hevosen hallitsemista testataan tunnetummin ratsain. Ratsailla arvioidaan, miten hyvin ihminen saa hevosen suorittamaan erilaisia liikkeitä tai tehtäviä, sekä ihmisen ja hevosen eleetöntä kommunikointia keskenään.
Maastakilpailussa arvioidaan ihan samoja asioita, ihminen vain on maassa. Helpommilla radoilla testataan perusasioita, kuten liikkeelle lähtöjä, paikallaan oloa, peruuttamista yms. mutta mitä korkeammalle halutaan tähdätä, voidaan maastakäsin tehdä hevosen kanssa laadukkaat askellajit, kokoamiset, taivutukset ja väistöt.
Maastakäsittelyn kilpailussa voidaan siis testata puhtaasti kuuliaisuutta, voidaan arvioida hevosen fyysistä suoritusta, mutta radoilla voidaan esitellä myös vauhtia ja hassutella erilaisin tempuin.